bindu header image

Društvo za osebnostni razvoj in proučevanje starih tradicij, kultur in znanj

slika

INFO

040 423 719

[email protected]facebook stran

Copyright Bindu

Kvantni intenziv razsvetljenja

 

"Resnično bistvo je zelo subtilno, je vedno v nas; um je izpolnjen z grobimi mislimi in občutki. Umiri se in očisti svoj um in spoznal se boš, kakšen si.

Nahajaš se nad umom, z umom se spoznavaš. Obseg, globina in karakter znanja so odvisni od instrumenta, ki se koristi. Izboljšaj svoj instrument in zaključil boš svoje znanje." -Sri Nisargadatta Maharaj

Kvantni intenziv razsvetljenja (KIR) je v osnovi intenziv razsvetljenja Charlesa Bernerja iz leta 1968, ki ga je vodja Bodin dopolnil z dolgoletnimi izkušnjami učenja Nisargadatte Maharaja in kvantne psihologije Stephena Wolinskega. Bodin ima diplomo za vodenje inteznziva razsvetljenja in delavnice vodi 30 let. Pri svojem delu ima izjemne rezultate.

Udeleženci tridnevne delavnice se z intenzivnim delom 18 ur na dan povsem posvetijo iskanju odgovora na vprašanje "Kdo sem jaz". Ta časovni okvir udeležencu daje možnost, da doživi resnico o sebi, življenju in drugih ter tako pride do lastne izkušnje razsvetljenja oziroma samospoznanja.

Namen delavnice je spoznati samega sebe, kajti izkušnja KIR je edina prava izkušnja resnice. Ta izkušnja je bila cilj mnogih spiritualnih sistemov tako vzhoda (budistov, zen budistov...) kot stare Grčije. Oblikovali so se številni sistemi, tehnike in šole, ki so se trudili omogočiti to izkušnjo. Samo spoznanje je namreč ključnega pomena za vaše delovanje v vsakdanu in je osnova napredovanja na vaši poti duhovnosti. 

Bodinova tehnika KIR je tehnika sistema predaje, ne borbe. Znanja črpa iz kvantne psihologije, Bodin pa jih je prilagodil tako, da imajo udeleženci možnost za hitrejše doživetje.

Razsvetljenje oziroma samadhi v staroindijskem jeziku sanskrtu pomeni "eno (sam-) z absolutno resnico (-adhi)". Samadhi je stanje zavesti, v katerem se posameznik zaveda temeljne resnice o svoji resnični identiteti - enosti z absolutom.

Po izkušnji samospoznanja se zaznavanje sveta, v katerem živimo, povsem spremeni. Presegli smo to, v kar smo prej verjeli, in začnemo živeti to, kar vemo, da smo. Nehamo živeti iz predstave o sebi, drugih in o svetu, dvomi in vprašanja izginejo.

Če bomo izkušnjo doživeli, pa je odvisno od nas samih, našega poguma in odprtosti.

  • POTEK DELAVNICE IN POGOSTA VPRAŠANJA

Kaj je Kvantni intenziv razsvetljenja (KIR)?
Kvantni intenziv razsvetljenja (KIR) je v osnovi intenziv razsvetljenja Charlesa Bernerja iz leta 1968, ki ga je vodja Bodin dopolnil z dolgoletnimi izkušnjami učenja Nisargadatte Maharaja in kvantne psihologije Stephena Wolinskega. 58-letni Bodin vodi KIR 25 let in ima pri svojem delu izjemne rezultate. Odstotek udeležencev, ki so doživeli odgovor na vprašanje "Kdo sem jaz?", presega običajno povprečje 20-35 %. Na nekaj delavnicah se je že zgodila 100-odstotna uspešnost.

Kaj je cilj Kvantnega intenziva razsvetljenja (KIR)?
Cilj KIR je direktna izkušnja spoznanja o tem, Kdo sem jaz, Kdo je drugo človeško bitje in Kaj je življenje. 

Je potrebno kakšno predhodno znanje?
Ne.

Zakaj bi se udeležil KIR-a?
Udeležba na KIR-u ima veliko pozitivnih učinkov. Nekateri praktični razlogi za udeležbo so:
- brez predsodkov poslušati druge in jih resnično razumeti
- biti sposoben takega izražanja, da me drugi razumejo
- opustiti predpostavke o samem sebi 
- doživeti umirjenost uma
- doživeti, kdo si
- zavestneje živeti resnico tega, kdo in kaj si
- jasen vpogled v dinamiko lastnega življenja in zvez

Je KIR vrsta terapije?
KIR ni vrsta terapije ali analize. Namen intenziva ni ukvarjati se z življenjskimi problemi. Vsekakor pa udeležence z vsemi močmi in sposobnosti podpiramo pri preseganju njihovih ovir. 

Lahko zagotovite, da bom doživel izkušnjo razsvetljenja?
Tega vam ne more zagotoviti nihče. Program je oblikovan tako, da so vam ob doslednem upoštevanju navodil dane vse možnosti za doživetje. Vodja Bodin vsak trenutek ve, kje na tej poti se vsak udeleženec nahaja, in vedno, ko je to potrebno, naredi vse, da udeleženca podpre in mu pomaga do doživetja. Sam pravi: ''Pomagam vam lahko na poti do vrat, skoznje morate stopiti sami. Gre za vzajemno delo. Polovico ga opravim jaz, polovico vi. Drugače ne gre.''


Kako poteka KIR?
KIR poteka v skupini in traja 3, 7 ali 14 dni.
Udeleženci na lokaciji delavnice tudi prespijo. KIR ni sproščujoča tehnika. Je delavnica, na kateri veljajo določena pravila, ki udeležencem pomagajo, da vso svojo energijo in namen usmerijo v afiniteto do doživetja. Izkušnjo doživimo, ko se misli ustavijo in ego kapitulira. Proces pospešimo tako, da ukinemo zunanje dejavnike in navade ter se s tem še bolj obrnemo navznoter. Udeleženci med trajanjem KIR-a upoštevajo naslednja pravila:
•    Vse poteka v tišini, razen na programu ali če vodja določi drugače.
•    Na program prihajamo točno.
•    Ne pijemo kave, poživljajočih napitkov ali alkohola, ne kadimo.
•    Ne uporabljamo kozmetike ali dezodoransov, ne prhamo se, ne čistimo si zob in se ne brijemo.
•    Ne beremo, ne pišemo.
•    Ne poslušamo glasbe ali gledamo TV.
•    Snamemo uro in nakit.
•   Zaželeno je, da so mobilni telefoni izklopljeni. Svojim bližnjim boste lahko za nujne primere sporočili številko organizatorja.
•    Ni dotikanja, spolnih odnosov ali poljubljanja.
•    Hrana je vegetarijanska.

Kako točno izgleda delavnica?
Tehnika KIR ima za izhodišče tri učinkovite dejavnike: kontakt, kontemplacijo in komunikacijo. 
Tehnika se izvaja v diadah oziroma v parih. Partnerja si sedita nasproti na njima prijetni razdalji. Partner A postavi partnerju B vprašanje, npr. Povej mi, kdo si ti. Partner B zapre oči in skozi kontemplacijo (poglabljanje vase) poišče odgovor ter ga podeli s partnerjem. Nato partnerja vlogi zamenjata. Po določenem času se zamenjajo tudi diade, tako da vsi udeleženci večkrat sodelujejo z vsemi. 

Tak način dela postopoma ustavlja miselne mehanizme, čisti blokade in nas vedno bolj usmerja v stik z našo notranjostjo. Po doživetju stanja razsvetljenja oziroma samospoznanja nehamo živeti iz predstave o sebi, drugih in o svetu, dvomi in vprašanja izginejo. Zdaj vemo.
Obstaja velika razlika med razmišljanjem, sklepanjem, domnevanjem in razumevanjem, ki se dogajajo v umu, ter med direktnim doživetjem oz. izkušnjo, ki um presegata. Denimo, da se niste še nikoli poljubili. Ljudje vam poljubljanje lahko opišejo še tako natančno, kaj točno pa to je, veste šele, ko poljub doživite. Poleg tega je intelektualno znanje treba obnavljati, izkustvenega ne. Ko enkrat nekaj globoko doživimo, to vemo za vedno. 

Poleg dela v diadah se v okviru delavnice KIR izvajajo še meditacijske tehnike, ki pripomorejo k razvijanju in poglabljanju prisotnosti in osredotočenosti. 


Kaj je razsvetljenje?
Razsvetljenje oziroma samadhi v staroindijskem jeziku sanskrtu pomeni "eno (sam-) z absolutno resnico (-adhi)". Samadhi je stanje zavesti, v katerem se posameznik zaveda temeljne resnice o svoji resnični identiteti – enosti z absolutom. 


Ali sem razsvetljen, če doživim to stanje?
Govorimo o dveh stvareh - vedno obstaja možnost, da se trajno razsvetlimo. V večini primerov pa je tako, da udeleženci za kratek čas doživijo stanje razsvetljenja, kot so ga živeli Buda, Jezus, Maharshi idr. 
To ima na posameznika dolgotrajen učinek in ga spremeni v tem, da je njegovo življenje obogateno z zavedanjem, pristnostjo, jasnostjo, stabilnostjo, razumevanjem in veliko sposobnostjo ljubiti.

Kako vem, ali sem stanje doživel?
Izkušnjo stanja razsvetljenja je težko opisati z besedami, ker so omejene. Doživetje stika z Resnico, Absolutom, Enostjo je zunaj časa in prostora. A ko se to zgodi, to preprosto vemo. Poleg tega je z nami tudi vodja, ki to stanje pozna in ga v trenutku doživetja v drugem tudi prepozna. 

Kakšne so izkušnje udeležencev?
Prav vsi, tudi tisti, ki stanja razsvetljenja niso doživeli, udeležbe na delavnici ne obžalujejo. Hvaležni so za spoznavanje sebe in uvide v svoje načine delovanja, ki jim potem pomagajo v vsakdanjem življenju spremeniti marsikaj. Vsa pričevanja lahko strnemo v besede, da potem živijo lažje, srečnejše in bolj zadovoljni s sabo.

Preberite si izkušnjo udeleženke, ki je stanje doživela:

Kvantni intenziv razsvetljenja ti da možnost, da spoznaš, kdo si in zakaj si.
Delavnica je bila naporna, a dogodki, ki so sledili, so ves trud poplačali milijonkrat. Na poti do spoznanja "kdo sem" sem se počutila, kot da lupim čebulo, ki ji ni konca. Potem se je zgodilo. Pridrvelo je z neznansko silo, ki se ji nisem mogla upreti z ničemer. Simbolično bi lahko rekla, da sem bila tisti trenutek pripravljena umreti.
Ekstaza, ki je sledila, je bilo najiskrenejše čustvo, ki sem ga kadar koli doživela. Jokala sem in bila srečna hkrati. Počutila sem se, kot bi vsa ta leta nosila s sabo več ton težak tovor, ki je odpadel. Bilo je stanje, ko vse veš. Takrat sem dobila odgovore na zastavljena vprašanja, tistega trenutka sem bila zmožna vsega. Razumela sem Kristusa in Budo in vse, ki so to stanje živeli.
Prebrala sem že, da stanja, ko veš, kdo si, ne moreš opisati, ampak da ga lahko prepoznaš v tistem, ki ga ima trajno oziroma ga je vsaj izkušal. Zato potrebuješ takega vodjo, ki ve in ki si znanja ni pridobival le iz knjig. Kajti nepredstavljivo mi je, da tistega trenutka tam ne bi bilo Bodina in da z nikomer ne bi mogla podeliti tega, kar sem doživela. 
Pravkar sem uporabila pretekli čas. Nimam se za razsvetljeno osebo, ker tega ne živim trajno. Izkušnja vpogleda v najiskrenejše doživetje na tem planetu je trajala prvi dan daljše obdobje, naslednja dva dni pa nekaj minut. Vendar bi zanjo dala vse, kar imam, če bi mi kdo obljubil, da jo bom zagotovo doživela. Morda se komu zdi, da pišem preveč neoprijemljivo, ampak drugače ne morem. Kdor je ta stanja doživel oziroma jih živi, mi bo pritrdil. 
Čez približno dva meseca sem se zavedla, da je moje življenje drugačno, da je vse, česar se lotim, boljše kot prej; da nikamor več ne hitim, ampak "čudežno" vse opravim v miru; da mi ljudje, s katerimi sodelujem, zaupajo; da so se mi kotički ustnic zavihali navzgor; in da če se potrudim, lahko prikličem v spomin najlepši trenutek v življenju, občutek, ki spremlja védenje o tem, kdo sem.

P.S.: Če se odločiš za delavnico KIR, daj vse od sebe. Ko ne moreš več, takrat se zgodi. Pozorno poslušaj navodila vodje in naredi točno tako, kot ti reče. On že ve, zakaj.delavnice

o društvu

slika

Spoštovana obiskovalka, spoštovani obiskovalec spletne strani društva Bindu. Naša spletna stran uporablja spletne piškotke, ki hranijo vaše prednostne izbire in druge informacije ter spremljajo obiskanost spletne strani, vse z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Več o piškotkih